Üres

0 Ft

A kosarad üres

Bevezetés

Az emberi szervezet fő alkotóeleme a víz. Az újszülöttek testének majd 80%-a, míg a felnőtt emberi test 60-70%-a víz. Ezért is fontos szervezetünk számára, hogy naponta legalább 2-3 liter folyadékot igyunk. A víz az emberi testben létfontosságú. Az élet kialakulásához,  fenntartásához nélkülözhetetlen. Nem csak szervezetünk jelentős részét teszi ki, hanem így van ez bolygónkkal, a Földdel is, melyen élünk. A Föld felszínének 75%-a víz, nem hiába nevezik ”Kék bolygó”-nak.

A víz körforgása: A Nap Földre jutó energiájának jelentős része a tengerek, tavak, folyók vizének párolgásaként "hasznosul". Ennek következtében óriási mennyiségű vízpára kerül a légkörbe, ahonnan az csapadék formájában jut vissza a felszínre. E szüntelen körforgásnak alapvető szerepe van a folyók vízháztartásában, ezen keresztül a települések vízellátásában. A víz érrendszerként hálózza be a földet. Az ivóvizünk a természetből, a természetes vizekből, a talaj alatti vizekből ered. 100-200 évvel ezelőtt közvetlen emberi fogyasztásra alkalmas volt, de a környezeti beavatkozások miatt erősen szennyezetté vált. Fontos tudni, hogy a vizet termelése, szállítása vagy tárolása során érhetik bakteriális fertőzések. Érintkezik levegővel, a levegőben levő porokkal, vagy esetleges csőtöréseknél föld kerülhet a vezetékbe. A talaj és a levegő szennyeződései a víz által mindenhová eljuthatnak.

       

A víz olyan színtelen, szagtalan, ízetlen folyadék, mely semmi mással nem helyettesíthető. A fürdés, a mosogatás ugyanúgy elképzelhetetlen víz nélkül, mint a mosás. A növények víz nélkül elhervadnának, elpusztulnának. A tiszta, egészséges ivóvíz a legegyszerűbb és legfrissítőbb szomjoltó italunk. A víz többek között még kitűnő oldószer. Oldani, szállítani tudja szervezetünkben az élettanilag fontos vagy éppen káros, mérgező anyagokat. Magyarország területén az ivóvíz legnagyobb részét a talajvízből vagy forrásvízből nyerik, csak egy nagyon kis mennyiség származik közvetlenül felszíni vizekből. A mezőgazdasági tevékenység során a talajba jutó nitrát vegyületek és növényvédő szerek nagy területek felszín alatti vízkészleteinek elszennyeződését okozzák. A vegyipar a kemikáliák széles skálájával is szennyezi a vizeket. A nem biztonságos hulladéklerakókból számtalan szennyezőanyag szivárog a talajvízbe: savak, szerves szennyezőanyagok, nehézfémek stb. Mindezt még tetézi a régi közművezetékeknél használt ólomvezetékek, illetve ólomforrasztás. Ha a csövek ólomtartalmúak, akkor ez a mérgező fém is az ivóvízbe kerülhet. A víz fertőtlenítésére a klórgáz vizes oldatának bekeverése terjedt el. Sajnos a szervezet nem tud alkalmazkodni a szennyeződésekhez, ezért klórozzák a vizet. A víz nehézfém és klór tartalma miatt jelentős károsodás léphet fel az élő szervezetben. A klór hatására a jótékony mikroorganizmusok (hasznos bélflóra) is elpusztulnak, melyeknek jelentős szerepük van az anyagcserében és a vitaminok termelésében. A klór az érfalakon kocsonyás réteget képez, ennek köszönhető a szív- és érrendszeri betegségek jelentős része. A nehézfémekről, radioaktív hulladékokról, permetező, gyomirtó és rovarölő szerekről, vírusokról, hormonokról, a talajba, vizekbe kerülő üzemanyag-szennyeződésekről szóló hírek miatt – hogy ne is beszéljünk néhány közvízellátó rendszer sajnálatos állapotáról – sokan tartanak attól a víztől, amely otthonuk csapjából folyik. Az emberek, amíg nem látják saját szemükkel, el sem hiszik, hogy mi minden van a csapvízben. Talán nem túlzás azt állítani, hogy az otthonunkba érkező vízre, messze nem lehet használni a "tiszta víz" jelzőt. Mindezek tudatában, elmondhatjuk, hogy a mai világban szükséges, ajánlott a háztartásokban, vízzel dolgozó ipari létesítményekben a szűrők, víztisztító berendezések, valamint vízkezelő berendezések használata.

Vigyázzunk a vízre!

Igaz, hogy a Föld felszínének 75%-a víz, de ennek 97,3%-a sós tengervíz, a többi édesvíz, amiből több mint 2% jég  formájában van jelen, ugyanakkor jelentős mennyiség van a légkörben és a talajrétegekben is. Ez azt jelenti, hogy az  úgynevezett iható édesvíz, a folyók és édesvizű tavak vízkészlete és a felszín alatti vízkészlet csupán mintegy 0,6% és  bolygónkon ennek eloszlása sem egyenletes. Ezért vigyázzunk a vízre, ne pazaroljuk, ne hagyjuk csöpögni a csapokat. A víz  mellett még a pénzünk is elfolyik.

Óvjuk környezetünket!

 

Azonnali üzenet küldés

Írja meg nekünk véleményét, kérdését a webáruházzal kapcsolatban!
Ha megadja e-mail címét is, akkor szívesen válaszolunk a kérdésére.